Een oncologisch voetzorgverlener (OVV) verleent voetzorg aan kankerpatiënten. Ik ben opgeleid om de voeten van oncologische (kanker) patiënten te screenen, bijwerkingen van behandelingen te herkennen, de voeten te verzorgen (mits de situatie dat toelaat) en bevindingen terug te koppelen aan het oncologisch behandelteam. Zo kan ik ook preventieve maatregelen nemen zodat eventuele klachten voorkomen kunnen worden.
Het doel is de voeten van kankerpatiënten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden. Zo wordt de veiligheid en de gezondheid van de kankerpatiënt ondersteund. Deze vorm van voetzorg wordt altijd verleend in afstemming met het behandelteam.

Bent u kankerpatiënt, dan is het van belang dat u mij laat weten of u onder behandeling bent. Meld wanneer de laatste chemokuur of bestraling heeft plaatsgevonden en wie uw oncologisch behandelaar en huisarts zijn. Een kankerpatiënt mag namelijk niet zonder meer een voetzorgtraject ondergaan. Als u actief wordt behandeld tegen kanker, is het belangrijk dat de verpleegkundige of behandelend arts aangeeft dat er geen contra-indicatie is voor de voetzorg en mij toestemming geeft u te behadelen. Hiervoor krijgt u een formulier opgestuurd zodat u deze eerst kunt laten tekenen. Daarnaast kan ik als OVV overleg plegen met uw medisch specialist mocht dit nodig zijn. Hieronder kunt u zien wat de behandeling Pedicure Oncologische Voet precies inhoudt.

Werkwijze behandeling Pedicure Oncologische voet

Intake gesprek:

De eerste afspraak is een intakegesprek. Er word een korte vragenlijst ingevuld, onder meer over de klachten, het ziekteverleden, eventuele medicatie en orthopedische hulpmiddelen. Als u actief wordt behandeld voor kanker, is het belangrijk dat de verpleegkundige of behandelend arts aangeeft dat er geen contra-indicatie is voor voetzorg.

Voor het intake gesprek is het dus van belang om goedkeuring te krijgen van uw oncologisch team voor de voetzorg. Dit gaat middels schriftelijke goedkeuring. U kunt bij mij het formulier ophalen of ik kan u deze toesturen zodat u deze kunt laten ondertekenen door de verpleegkundige of uw behandelend arts.

Screening:

Na het intake gesprek volgt er een screening plaats waarna de voeten behandeld zullen worden.
Bij dit onderzoek worden de voeten gecontroleerd op aanwezigheid van huid- en voetproblemen, zoals mogelijke wondjes, schimmelinfectie of nagelaandoeningen. Eventuele waarnemingen kunnen belangrijk zijn voor de behandeling.

De behandeling:

Een OVV – behandeling word voor u op maat gemaakt het kan bestaan uit: het verwijderen van pathalogisch eelt, het dunner frezen van verdikte nagels, het reguleren van ingegroeide nagels en het repareren van gespleten nagels. Wat ik kan doen tijdens een behandeling kan doen hangt af van de conditie van de voeten. Veiligheid staat voorop!

Een ontspannende voet- en onderbeenmassage is ook mogelijk. Er wordt een speciale massagetechniek toegepast zonder enige vorm van druk. Een OVV pedicure weet wanneer deze massage wel en niet toegepast mag worden. Bij sommige vormen van kanker of bijwerkingen als gevolg van de behandeling, is elke vorm van massage contra-geïndiceerd.

Mocht u vragen hebben of wilt u graag meer informatie over deze behandeling dan ben ik telefonisch of per mail te bereiken. U vindt mijn contactgegevens hier.

Klik hier voor een prijzenoverzicht